NAPA – North Adriatic Ports Association

Wat u moet weten over het fokken van koeien

Hoewel veel homesteaders en kleinschalige boeren graag koeien zouden houden, maken slechts een handvol deze droom werkelijkheid. Koeien zijn over het algemeen veel groter en veeleisend om te fokken dan ander vee. Vanwege hun fysieke grootte is een grotere schuur vereist, evenals de voeders, naast andere behoeften. De aanloopkosten voor het aanschaffen en opfokken van een koe zijn dus aanzienlijk hoger. Hier zijn enkele dingen die u moet weten over het fokken van koeien. Boeren gebruiken melkkoe-tank bij het verbouwen van koemelk.

Ze kunnen worden grootgebracht voor melk, vlees of voortplanting

Waar ga je de koeien voor opvoeden? Pas na het beantwoorden van deze vraag kunt u doorgaan om er een te kopen. Als u precies weet waarvoor u de koe(nen) gaat gebruiken, bent u beter in staat om de beste koeien voor dat specifieke doel te identificeren. Koeien die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor de melkproductie, kunnen niet voor vlees worden gehouden en omgekeerd. Volgens Colt Knight, een veespecialist bij de University of Maine Cooperative Extension, vereist een koe een aanzienlijke investering in tijd, geld en middelen. U wilt dus de juiste voor een specifiek doel identificeren en kopen.

Het is kostbaar om op kleine schaal koeien te fokken voor melk

Koeien hebben twee jaar nodig om te rijpen en hebben een draagtijd van ongeveer negen maanden. Pas nadat het zijn kalf (biest) heeft gehad en gezoogd, kunt u beginnen met melken. Volgens Robbins zullen de meeste koeien tot 2 jaar na het krijgen van een baby melk blijven produceren voordat de uiers opdrogen. Als het uw belangrijkste doel is om de melk te verkopen, moet u mogelijk een vergunning hiervoor aanvragen. Boeren en producenten moeten strikte regels en voorschriften volgen bij het produceren van melk voor de verkoop. Het produceren van melk voor de verkoop op kleine schaal zou dus een dure aangelegenheid zijn voor de gemiddelde boerv.

Weet waar u uw vlees moet verwerken: als u voor vlees kweekt?

De meeste homesteaders en boeren zullen hun koeien grootbrengen voor rundvlees van eigen bodem. Het is raadzaam om te weten waar u uw rundvlees gaat verwerken als u de koeien fokt voor vlees. Het slachten van een koe is een gecompliceerd proces dat specifieke vaardigheden en gereedschappen vereist, die de gemiddelde boer niet heeft.

Volgens Robbins zal het soort voer dat aan de koeien wordt gegeven bepalend zijn voor de rijpheid en de kwaliteit van het rundvlees. Grasgevoerde koeien hebben bijvoorbeeld minstens 28 maanden nodig om te rijpen (eetklaar), terwijl graangevoerde koeien in bijna de helft van de tijd klaar zullen zijn, namelijk 16 maanden. Een vaars of veehouder met een gewicht van ongeveer 650 pond is goed genoeg om te slachten en het vlees in een vriezer te bewaren. De meeste vaarzen komen in de zomer aan (wanneer er voldoende voer is), waarna je ze in de herfst naar een vleesverwerker kunt brengen. De vleesverwerker doet al het zware werk en snijdt het voor je in stukken.